ADHD

Je bent bezig met de vaatwasser uitruimen, maar dan gaat de deurbel: het is de postbode met je pakketje. Oeh mijn kleding! Meteen maar even passen; Je komt boven en ziet dat je slaapkamer een rotzooi is en denkt oei, nieuwe kleding aan de kant, eerst dat maar even opruimen! Je komt een oud dagboek tegen en verzandt in het lezen hiervan. Enige tijd later denk je, oh ja!  Ik was aan het opruimen. Je wil e.e.a. in de wasmand gooien, maar komt tot de conclusie dat de wasmand vol zit. Hmmm, eerst die was maar even aanzetten dan. Je kijkt vlug op je horloge en denkt shit! Die afspraak, ik ben te laat! Op het punt van weggaan kan je je telefoon en sleutels niet direct vinden. Ik had ze hier toch weggelegd?

Puntje bij paaltje ben je gedurende de dag aan allerlei taken begonnen maar ben je er niet in geslaagd deze af te maken. De vaatwasser staat nog open en is nog halfvol, je nieuwe kleding heb je nog niet gepast, je kamer is nog allesbehalve opgeruimd en de wasmachine wacht nog op je om aangezet te worden. Je bent te laat en krijgt hierover commentaar van anderen. Ze begrijpen niet waar het misgaat, vind je de afspraak niet belangrijk? Allesbehalve!

Moeite met concentreren, snel afgeleid raken, moeite met jezelf zetten tot taken die een langdurige geestelijke inspanning vereisen zoals administratie of studeren, zaken uitstellen, regelmatig dubbele afspraken plannen of te laat komen, vergeetachtigheid en het kwijtraken van spullen zijn zaken die veel voorkomen bij mensen met AD(H)D. Voluit ook wel: Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Onze omgeving interpreteert deze zaken soms als ‘luiheid’ of alsof je afspraken met hen niet belangrijk genoeg vindt. Niets is minder waar. Het brein van mensen met AD(H)D functioneert simpelweg anders, bijvoorbeeld in het selecteren van prikkels en het richten van de aandacht als ook in het opbrengen van motivatie en uitvoeren van taken. Wanneer je dit niet weet is het gemakkelijk zaken anders te interpreteren of om te kritisch te zijn op jezelf; Waarom lukt mij dit niet?

De kunst zit hem in leren hoe jouw brein werkt en deze optimaal leren benutten!

Waar wij niét de diagnose ADHD stellen, begeleiden en ondersteunen wij wel in deze klachten. Zo leren wij je bijvoorbeeld minder uit te stellen, beter te plannen en organiseren, minder snel afgeleid te raken en beter te concentreren.

Wij van
Schoonen
Psychologen
helpen u graag.