Relatieproblematiek

Romantische relaties zijn complex en verlopen in de meeste gevallen allesbehalve ‘vanzelf’ en zonder slag of stoot. En dat is eigenlijk best logisch. Relaties bestaan namelijk uit losse individuen, die beiden een andere opvoeding en levensgeschiedenis hebben genoten, en daarmee eigen opvattingen, ervaringen, gewoonten, onzekerheden en eigenschappen hebben ontwikkeld. Deze liggen lang niet altijd op een lijn en daar komt nog eens bij dat wij als mensen blijven ontwikkelen en veranderen gedurende het leven. Ook de cijfers tonen aan dat relaties allesbehalve gemakkelijk zijn. Binnen 70% van de relaties is namelijk sprake van relatieproblemen en een op de drie huwelijken strandt. Er kan sprake zijn van zich herhalende conflicten, stroef lopende communicatie, onbegrip, interfererende gedragspatronen, intimiteitsproblemen, botsende karaktereigenschappen, steeds verder van elkaar verwijderd raken, of van geschaad vertrouwen. 

Overtuigingen dat er geen verbetering te behalen is in de situatie, omdat de een of de ander nu eenmaal zo is, of de situatie nu eenmaal zo gegroeid is, of gevoelens van schaamte om hulp van een derde in te schakelen lijken belangrijke belemmeringen te zijn in de weg naar verbetering. Zonde! Want je verbinden aan relatietherapie is juist een ontzettend mooi signaal dat je bereid bent te investeren in je relatie en dat je deze belangrijk en waardevol vindt. En in vrijwel alle gevallen is er ontzettend veel winst te behalen met therapie; betere communicatie, meer begrip, dichterbij jullie ideaalsituatie komen, minder conflicten, weer dichter naar elkaar toegroeien, verbeterd vertrouwen en verbeterde intimiteit zijn hier enkele voorbeelden van. Ondanks dat elk traject anders is en aangepast wordt aan jullie individuele wensen en doelen, ontwikkel je tijdens relatietherapie vaardigheden die je de rest van je leven dienst kunnen doen.

Dat relatietherapie pas op zijn plaats is wanneer de scheiding al zo goed als rond is, is een misvatting. Wanneer je tijdens het rijden in je geliefde auto een lampje op je dashboard geel ziet oplichten, controleren we vaak relatief snel wat er mis zou kunnen zijn en als we het zelf niet kunnen oplossen maken we een afspraak bij de automonteur. Logisch zou je denken, je wil niet dat je auto ermee stopt en met stukken langs de kant van de weg belanden. We brengen onze geliefde Volvo’s, Fordjes en Fiats zelfs preventief naar de APK-keuring, gewoon om er zeker van te zijn dat alles met dat trouwe scheurmonstertje in orde is. Waarom doen we dit wanneer onze relatie de eerste scheurtjes begint te vertonen dan toch niet? Want ook dan werpt relatietherapie haar vruchten af; gele lampjes veranderen niet in rode en je gaat samen nog vele gelukkige kilometers tegemoet.

Wij van
Schoonen
Psychologen
helpen u graag.